Naravi, živalim in ljudem prijazno življenje

Zakaj postati vegan?

Razlogov zakaj postati vegan je več. Vsaki se lahko najde v enem izmed njih. Moj glavni razlog je zagotovo etika in morala do živali. Poleg tega pa imam rada tudi svet na katerem živim in pa svoje telo. Zato sem se odrekla starim prehranskim navadam in stopila na novo pot. V nadaljevanju vam bom predstavila tri glavne razloge zakaj postati in ostati vegan.

ZA ŽIVALI

Vsak med vami dobro ve, da meso ne zraste na drevesu in da mora žival za to umreti. Marketinške kampanje mesne, jajčne in mlekarske industrije so tako močne, da nas na vsakem koraku preprečujejo o tem, kako so živila živalskega izvora pomembna za naše zdravje in nam na vseh embalažah teh živil in reklamah kažejo podobe srečnih živali, ki lepo preživljajo čas na pašniku in uživajo svoje življenje.

No…vse do dneva, ko morajo umreti in postati izdelek v trgovini in na koncu kosilo na krožniku nekoga. Ker se ti lobiji zavedajo, da smo ljudje po naravi sočutni, so šli celo tako daleč in nas začeli preprečevati o humanem zakolu pri katerem žival mirno umre, brez posebnih bolečin. Žal temu ni tako. Te živali živijo v groznih razmerah in ko nastopi dan za usmrtitev so prestrašene, ne želijo iti po poti smrti a so prisiljene z električnimi palicami in udarci. Njihova smrt je vse prej kot prijetna.

Vsi dobro poznamo svojega hišnega ljubljenčka, si delimo z njim življenje in ga imamo za svojega družinskega člana, prijatelja. Vemo, da ima čustva. Vidimo kako se stiska k nam, ko zunaj grmi in pri nas išče varno zavetje in kako je vesel, ko stopimo skozi vrata. A to razumevanje se konča pri živalih, ki jih jemo. 

Vse živali pa imajo svojo inteligenco pa naj si bodo domače ali rejne. 

Edino kar je drugače, je naš pogled na to. Za to, da razmišljamo tako nismo sami krivi. Skozi proces odraščanja smo povzeli navade svoje družine, okolice in nikoli nismo razmišljali ali je to kar počnemo v vsakdanjem življenju prav? Je za našo hrano sploh potrebno jemati življenja nedolžnih živali, ki nam nikoli niso resnejše ogrožale?

Seveda pa je vedno dobro malo raziskovati in se izobraževati. Na mojem blogu si lahko poiščete marsikatero koristno informacijo o rastlinskem prehranjevanju in življenju, ki se vrti okoli njega.

Na spodnji povezavi si lahko pogledate ozadje živalske industrije in kako ta v resnici deluje

Krutosti živalske industrije.

ZDRAVJE

Veganski način prehranjevanja je zelo dobro za naše zdravje. Marsikatera študija je že dokazala, da je pri tovrstni prehrani veliko manj možnosti za razvoj kroničnih bolezni kot so različne vrste raka, diabetes, visok krvni pritisk, srčno žilne bolezni…Dve največje svetovne prehranske organizacije, kot sta Britanska (British Dietetic Association) in Ameriška (American Academy of Nutrition and Diatetic), sta enoglasno potrdili, da je veganska prehrana primerna za vsa življenjska obdobja, pa naj si bo to otrok, nosečnica, doječa mati, športnik, mladostnik ali starostnik in da celo prepreči celo vrsto bolezenskih stanj.

A kot vsak ti te prehrane, mora biti tudi ta skrbno izbrana, polnovredna in čim manj predelana (preberi blog Rastlinsko prehranjevanje ni nujno zdravo) vsaka tip prehrane pa mora tudi veganski način prehranjevanja stremeti k zdravi, nepredelani, uravnoteženi prehrani, da bi lahko našemu telesu zagotovili najbolj optimalno delovanje.

V tej študiji si lahko preberete veliko prednosti rastlinske prehrane, ki so bile dokazane.

Poleg tega pa je na trgu veliko dobrih knjig kot so Škrob je rešitev, McDougallov načrt, Rešite se zasvojenosti s hrano, Zdravi brez mleka in sira in še bi lahko naštevala (preberi blog Top osem knjig o rastlinski prehrani).

Vse te knjige so napisali zdravniki, ki so že pravi pionirji na področju rastlinskega prehranjevanja in so pozdravili že marsikaterega pacienta. Ti zdravniki so Dr.John A. McDougall, Dr. Neal Barnard, Dr. Caldwell Esselstyn in še mnogi drugi. 

Poglejte si tale video in sporočilo zdravnikov, ki so veliko gonilo rastlinskega prehranjevanja.

Iz svojih izkušenj vam lahko zagotovim, da se boste na tej prehrani veliko bolje počutili, manj boste bolni saj bo vaše telo manj obremenjeno in tako bo vaš imunski sistem deloval bolje.

Odvečni kilogrami se bodo stopili, vi pa se boste počutili veliko bolj mladostno kar se bo tudi pokazalo na vaši koži, ki bo veliko bolj sijala.

Seveda pa res ne pozabimo, da mora ta hrana biti polnovredna in ne predelana rastlinska prehrana. Bela moka, sladkor, olja, predelani sojini proteini, aditivi in druge kemične spojine, ki jih najdemo tudi v veganskih izdelkih. To so nezdrave pasti, ki se jih moramo čim več izogibati.

Prav tako pa je prestop k drugačnemu načinu prehranjevanja odlična priložnost za raziskovanje novih receptov in okušanje novih jedi in raziskovanje vpliva prehrane na zdravje.

SKRB ZA OKOLJE

Proizvodnja mesa in drugih živalskih proizvodov predstavlja veliko breme za naše okolje- vse od potrebe žit za krmo živali do porabe vode, do transporta in drugih procesov, ki so potrebni za to, da pride živalska hrana iz proizvodnje do mize.

Za to, da se žival dobro poredi, je potrebno veliko krme, kar je glavni razlog za krčenje gozdov, erozijo tal in posledično za izumrtje določenih živalskih vrst, ki zaradi takih dejanj človeka, ostanejo brez svojih domov in hrane.

Samo v Braziliji je 5,6 milijona hektarjev zemlje namenjene za vzgojo soje, ki jo bodo porabili za krmo živali v Evropi.

Glavni razlog lakote v Afriki je ravno to, da žito, ki je predelano tam ne gre v lačna usta Afričanov ampak se proda za krmo rejnih živali.

Prav tako pa se v ozračje spusti veliko metana, ki je največji povzročitelj toplogrednih plinov.

Te industrije pa spustijo v bližnje vode veliko odplak, ki onesnažujejo reke.

Na to temo je bil posnet zelo dober dokumentarec z naslovom Cowspiracy. V njem boste dobili veliko informacij o tem, kako s svojimi prehranskimi odločitvami prispevamo k uničevanju planeta. Vse je lepo obrazloženo s številkami in pa tudi zakaj se te informacije prekrivajo pred laično javnostjo. Dokumentarec je v angleščini in je zelo vreden vašega časa, da si ga ogledate.

Naše telo, svet okoli nas in živa bitja, ki si delijo z nami ta planet, bi morali jemati kot sveta in z velikim zavedanjem. Le tako lahko dolgoročno ozdravimo naš edini dom in na koncu koncev sebe v tem svetu.

Preberite si lahko še nekaj napotkov Kako postati vegan?