Naravi, živalim in ljudem prijazno življenje

Kako postati vegan?

Naj vas najprej razveselim. Postati vegan v teh časih še nikoli ni bilo bolj enostavno. Danes je na trgu že veliko izbire veganskih izdelkov in tudi veliko informacij na to temo. Beseda vegan je že skoraj vsem znana in ni več tak tabu, kot je bilo to včasih. Začetek je bil zame osebno zelo svež in polen dobre pozitivne energije. V mojem življenju je zapihal svež vetrič, ki mi je odprl nove, sveže poglede na svet in na to kako delujejo naša telesa. A ker vem, da so vsi začetki lahko težki, bi vam rada dala nekaj nasvetov kako začeti, da bi bil vaš prehod čim bolj enostaven in da ne bi zapadli nazaj k starim navadam prehranjevanja.

VZEMITE SI ČAS

Priznam. Osebno mi ni uspelo postati veganka čez noč. Za to sem potrebovala dve leti. Najbolj težko sem se odpovedala udobju v družbi. Nisem še imela dovolj moči, da bi rekla ne tisti pizzi s sirom ali kakšnemu okusnemu pecivu, ki ga je pripravila kakšna prijateljica. A v sebi sem vedela, da bom to oviro premagala in sem tudi jo. Zdaj s tem nimam nobenih težav več in se ne bi nikoli več vrnila k starim navadam. Zato enako predlagam tudi vam. Ne silite se na vso silo saj se vam lahko vse skupaj zameri in nikoli ne boste postali vegan. Sicer je sigurno najboljši recept, da se odpovemo vsem živilom živalskega izvora čez noč. Boljše je za naše zdravje, živali in planet. A resnica je taka, da vsi to ne zmoremo. Jaz sem že taka in zame je bil veliko bolj primeren počasen prehod. Nikakor ne želim promovirati ideje, da kar brez težav obdržite živalske produkte na svojih jedilnikih. Nasprotno. Izločite jih čim hitreje kot lahko saj boste le na tak način občutili resnične koristi, ki jih bo to prehranjevanje prineslo za vaše boljše fizično počutje in vsesplošno zdravje. A če niste nekdo, ki bi lahko delal spremembe čez noč, je bolj, da se polotite spremembe korak za korakom saj so prehranske navade zagrizene globoko v nas in povezane z družabnim življenje. Spremembe so lahko stresne in težke, če nanje nismo pripravljeni. Jaz sem najprej postala veganska doma. Hladilnik sem zapolnila z rastlinskimi živili in izločila mleko in jajca (mesa že zelo dolgo ni bilo več) in si začela pripravljati veganske obroke. Potem pa sem se počasi odločila opustiti mlečne sladolede in vse sladke pregrehe, ki so vsebovale mleko ali jajca in počasi sem prišla do dneva, ko sem se odločila, da je dosti in sem postala veganska vedno in povsod, ne glede na situacijo. Moram priznati, da vedno ko sem grešila sem imela slabo vest saj sem vedela, da ne ravnam pravilno in to je bil tudi razlog, da je na koncu moja etika in morala zmagala in sem postala veganka. Torej lotite se korak za korakom, če ne morete pretrgati starih navad čez noč, raziskujte svet rastlinske prehrane, okušajte nove okuse in stremite k temu, da počasi vsa živila živalskega izvora izločite iz svojih jedilnikov.

OSREDOTOČITE SE NA ZDRAVA ŽIVILA

Zelo velikokrat sem opazila, da ljudje zmotno mislijo, da je veganstvo vedno povezano z zdravjem. Res je, da je ta način življenja lahko veliko bolj zdrav za naše telo a ni nujno, da je tako. Tudi živila rastlinskega izvora so lahko nezdrava. V živilskih trgovinah je danes veliko nadomestkov za živalska živila v veganski različici. Po večini so to procesirana živila, ki so jim dodani razni dodatki, ki pa niso najbolj zdravi za naše telo. Prav tako ni dobro, da jemo preveč enostavnih sladkorjev kot so razni sladkani sokovi, bela prečiščena moka, beli sladkor in druga sladila saj ti negativno vplivajo na naš organizem. Prav tako je dobro iz prehrane izključiti rastlinska olja kot so sončnično, bučno, olivno itd. in pa omejiti rastlinska živila, ki imajo v sebi visok delež maščob kot so semena, oreščki, kokos, avokado, soja itd.. (povezava do prispevka o tem). Najbolje je, da stremimo k pripravi zdravih, raznolikih obrokov, ki temeljijo predvsem na škrobnih živilih in dobrih ogljikovih hidratih. Zakaj je pretežno škrobna prehrana z veliko ogljikovimi hidrati dobra pa sem že pisala v tem prispevku. Če želite biti zdravi in se počutiti dobro, je zelo pomembno, da se naučite jesti zdravo rastlinsko hrano. Iz svojih izkušenj vam lahko zagotovim, da se počasi na takšni prehrani znebimo želje po pregrehah in ko nekaj časa vztrajamo pri zdravem rastlinskem prehranjevanju niti ni več tako težko.

PREIZKUŠAJTE NOVE STVARI

Veganska hrana je zelo raznolika in pestra. Vsak dan lahko preizkušamo nove recepte, pa nam jih ne bo kar tako zmanjkalo. Svet rastlinske prehrane je tako pisan in okusen, da boste prav očarani nad mavrico barv in pestrih okusov. Lahko, da boste na samem začetku potrebovali nekaj časa, da se privadite na nove okuse a ne obupajte. Vzemite si čas, da se privadite na nov stil prehranjevanja. Prav tako pa toplo priporočam, da se ne silite z določenimi živili, če vam njihov okus ni všeč. Izbire živil v rastlinskem svetu je veliko, samo izmojstriti se morate v pripravi in vzljubiti nove okuse. Največkrat sem slišala pripombo, da kava z sojinim mlekom ni dobra. A dobra novica je ta, da je veliko rastlinskih različic mleka na izbiro, od riževega do sojinega, kokosovega, ovsenega, mandljevega, lešnikovega itd., in skoraj ni bojazni, da vam eden izmed njih ne bi bil všeč v vaši jutranji kavi. Enak princip pa prenesite k drugim živilom. In ne pozabite, da glavni okus živilom dajejo začimbe. Meso bi bilo popolnoma pusto, če ga ne bi dobro začinili. Torej, eksperimentirajte z začimbami in dajte si čas, da osvojite kuhanje na rastlinski osnovi. Verjemite, da boste očarani nad svojo novo kuhinjo. Ideje kaj kuhati in kje kaj kupiti pa lahko zelo enostavno poiščete na internetu, se včlanite v kakšno skupino na facebooku ali pa pišete meni na alja.aljancic@gmail.com in z veseljem vam pomagam.

IZOBRAŽUJTE SE

Ko sem začela z vegansko prehrano, sem zelo zagrizeno začela brati knjige na to temo. In enako priporočam tudi vam. Na tak način lahko zelo koristno obogatite svoje znanje in odkrijete marsikatero novo obzorje, ki vas bo napolnilo z novim zagonom in energijo. Bolj kot boste poučeni, lažje se boste spopadali z okolico in vprašanji, ki vam jih bodo zastavljali. In na vprašanja ljudi se morate zagotovo pripraviti. Ko začne do tega prihajati, je zelo dobro postreči z dobrimi argumenti v prid veganstvu. Tako boste veliko bolj samozavestni v interakciji z drugimi ljudmi in vprašanja vas ne bodo vrgla iz tira. Tudi pri sebi boste bolj pomirjeni in lažje boste ostali na pravi poti, če se boste izobraževali v tej smeri saj vas bodo informacije, ki jih boste pridobivali še bolj prepričali o tem, da ste na pravi poti. 

NE OBUPAJTE

To bi vam rada toplo položila na srce. Včasih ni enostavno biti vegan. Ljudje vas ne bodo razumeli. Prijatelji vas lahko začnejo gledati postrani in zbadati, na družabnih dogodkih boste včasih ostali lačni ali pa slabo postreženi in v restavracijah bo vaš izbor jedi postal veliko manjši. A to na žalost paše zraven in to je potrebno sprejeti. Žal je naša družba zelo prežeta z živalskimi živili. Ko enkrat začneš brati deklaracije na izdelkih, si lahko prav šokiran kje vse je mleko in jajca. Žal veliko izdelkov ne more biti več na našem nakupovalnem listu, če se odločimo za prehrano na rastlinski osnovi. A k sreči boste lahko našli veliko alternativ za to. Prav tako boste lahko našli določeno gostinsko ponudbo, ki ponuja veganske jedi in nudi rastlinska mleka, da boste še vedno lahko popili belo kavo in se občasno pocrkljali z pizzo na kateri bo rastlinska različica sira. Le pripravljeni morate biti na to, da se prilagajate različnim situacijam. Vedno, ko boste že mislili, da bi najraje obupali, pa se spomnite zakaj to počnete. Pomislite ali je tisti trenutek zadovoljstva v določenem okusu ali priročnost v določeni situaciji res bolj pomembna od živali, ki so čuteča bitja, od okolja v katerem živimo in na koncu koncev, vašega zdravja in osebnega počutja.

Osebno globoko verjamem, da bomo morali v prihodnosti stremeti k spremembi prehranjevanja z rastlinskimi živili saj le tako lahko ozdravimo naš planet in poskrbimo za naše zdravje. Prav tako pa bomo s prehodom na rastlinsko prehrano pomagali tistim, ki si tega najbolj zaslužijo in to so živali. Vabim vas, da si preberete še razloge Zakaj postati vegan? in resnico za Kruto industrijo, ki proizvaja živalsko prehrano.

Poleg tega pa sem za vas tudi pripravila Brezplačno ekuharico

Ne spreglejte pa tudi prispevkov, ki jih za vas ustvarjam na mojem Blogu